"UNDER REDIGERING - arkivet desværre corona lukket"
Det er efterhånden ikke den ting, som ikke er digitaliseret gennem Rigsarkivet. Det har bl.a. gjort, at jeg har kunnet finde "Eksamensprotokol for skolerne i Døstrup sogn 1846-1873", og som
således også omfatter Drengsted skole. (Skolen historie indtalt systematisk af den sidste lærer på skolen Ragnhild Dixen)
Af protokollen fremgår antal elever det aktuelle tidspunkt, deres navne, alder, antal undervisningsdage samt karakter, som vel mere eller mindre skal ses i sammenhæng med deres mulighed for undervisning. Tyende børn og børn i pleje fik ikke altid samme mulighed, som egne børn. Børnearbejde var jo helt almindeligt på daværende tidspunkt. Det var de fattiges vilkår.
Men protokollen giver jo også historisk adgang til kendskab om, hvem der boede i landsbyens de aktuelle tidspunkter og som har min særlige interesse.
Mange kender til, at digteren Jeppe Aakjær (1866-1930) ikke var så vellidt af bønder, idet han var fortaler for børns elendige forhold som tyende, og han holdt sig ikke tilbage ved sammenkomster, hvor han irriterende for mange talte dundert på vegne af landarbejdernes forhold, som nok var mere til meget almindeligt over hele landet.
Han blev selv sendt ud at tjene i en alder af 7 år som fårevogter og blev vel ganske mærket af det.
Af grunde nævnt ovenfor omfatter årgangene alene navne og antal skoledage.
Min oldefar Andreas Nielsen Nørregaard (se min mors slægtshistorie) var lærer ved Drengsted skole i perioden 1862-1892 - dog afbrudt af 3 års deltagelse i krigen 1864, som sendte Sønderjylland i armene på prøjserne frem til 1920 (måske godt nok, for der blev sat lidt styr på området, som ellers var styret af interne stridigheder halv sygelige grever imellem - men dog bortset fra 1. verdenskrigs elendigheder) - befrielsen. Han dimitterede fra Tønder Seminarium.
Ikke alt er ret så letlæseligt (besværlig affotografering), men mon ikke nogen kan og er det tilfældet, så skriv endelig til mig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring til mig på 21430294 - og så vil jeg få tilført navne på de enkelte sider - formentligt til glæde for flere, idet navnene bliver søgbare på nettet.
Møj manne tak å æ forhåen å dæ vel glæe mæ ret møije.
(Du kan med fordel gemme billedet på din computer - højre klik og "Kopier billedet". Det giver bl.a. adgang til maksimere)
Aabling - nemt at læse og efter kirkebogen må det være: Anne Marie ? Aabling, født 30. maj 1834
Over 2 sider
Over 2 sider
Åbenbart fundet anledning til renskrivning.