Johannes J. Lund <Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.;
Lør 12-12-2020 13:11
Til:
  • Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. åbnes" data-is-focusable="true"> Dig
 
Gård nr.19 i Lovrup, Døstrup sogn, efterslægt, forslægt.pdf
4 MB
Kære Jens!
 
Vedhæftet hvad jeg fik ud af at komme i kontakt med dig og Valdemar Eden. Du nævnte noget om billeder af din del af slægten, men jeg er lidt i tvivl om, hvad det indebar.
Hos min søster i Haderslev fandt jeg endnu et album fra farmors kusine på Gram, som levede dér hele sit liv som "gammel ung pige". Vores oldemor sidder på en af siderne sammen med to andre "damer", hvoraf den ene er fotograferet i Tønder før 1883, den anden lidt senere i København. Jeg antager, men kan jo ikke bevise det, at den første er hende, der blev gifr Wilsen, den sidste hende, der blev gift Mussmann, for hun opholdt sig som ugift meget på Gram, og da hun var ret velhavende, kan hun jo sagtens have taget med til København sammen med farmors kusine, som kun var lidt yngre, og som en del år rejste en tur til København, hvorfra der findes flere fotos i flere af vore gamle album. Men bevises kan dt jo ikke.
Men takket være at Danmarks kirkebøger 1812-1918 nu er søgbare, fandt jeg "onkel Mussmann" og hans kone, og det gav løsningen på min fars udsagn om "stakkels onkel Mussmann", som min farmor altid skal have benævnt ham, når han besøgte familien i Haderslev, da min far var dreng. Han var stor gårdejer og giftede sig med husbestyrerinden, min farmors moster, som var ret velhavende, men langt ældre end han, men havde en god medgift, som altså ikke hjalp, or da hun døde, måtte han opgive gården og endte som arbejdsmand i Horsens endda som enkemand efter et nyt ægteskab. Iøvrigt var min farmors søster, Andrea, hos dem på gården en tid, før hun i 1877 rejste til USA.
 
Jeg håber, at du, som vi, har holdt dig fri for Coronavirus, og sender dig og dine mange ønsker om en glædelig jul og et godt nytår med mange hilsener fra
Johann

----

Mail af 16-02-2004

Kære Jens!

Mange tak for hilsenen. Jeg glæder mig til at se nærmere på det, du finder vedr. Døstrup skolevæsen.

Når du ikke længe har hørt fra mig vedrørende Wilsen-familien, er det ikke, fordi jeg har opgivet den, tvært imod, så er jeg kommet i kontakt med Leif German Jensen i Hedehusene, der har været en sand guldgrube med billeder og forklaringer, men jeg er løbet ind i vor tids svøbe, et nyt IT system, der ikke fungerer. Ja, altså ikke mit, men Det kongelige Biblioteks!!

Jeg fandt først i december ud af, at der findes en slægtsbog: Slægten Tygesen fra St. Emmerske, så jeg drog til vort bibliotek 20 km herfra i Ringkøbing, vi bor jo på landet, så først lukkede man vor egen velfungerende afdeling af Ringkøbing Bibliotek mod at vi fik en bogbus, som man så fjernede efter et par år, så nu skal vi langs for at låne bøger. Jeg drog altså til stads for at få at vide, at de første 14 dage kunne man ikke sende bøger fra Det kongelige Bibliotek, hvor bogen fandtes, p.g. af nyt IT system, så jeg ventede til først i januar med samme nedslående resultat til følge, men, fik jeg oplyst, bogen findes på Frederiksberg Bibliotek, men ikke til udlån, men den kan læses på stedet i deres store genealogiske samling.

Jeg skulle alligevel til København sidst i måneden for at være med til indvielsen af Rigsarkivets nye lokaler i Det kongelige Bibliotek, så efter indvielsen tog jeg til Frederiksberg Bibliotek og fik den lidet opmuntrende besked, at hele slægtsbogsamlingen netop i ugen før var blevet pakket ned og skulle til et eller andet arkiv, som bibliotekaren ikke vidste, hvor var, og heller ikke følte trang til at finde ud af det! Jeg har siden fundet ud af, at bøgerne er endt i Slægtsforskernes arkiv i Albertslund.

Næste dag skulle jeg så prøve, hvordan det nye rigsarkiv virkede. Personalets måde at håndtere flytningen på, var dagen inden blevet rost til skyerne af vores kulturminister, men min glæde over dette udsagn led nu noget af et knæk, da netop de PC-ere, hvorpå man kan gå på Ancestry.com, lige nøjagtig var glemt i flytteræset, men til gengæld sad der ved den ene ende af en meget lang skranke en bibliotekar fra Det kongelige Bibliotek, og hun mente da helt bestemt, at hun kunne hjælpe. Ved fælles hjælp fandt vi bogen, og jeg spurgte med håb i stemmen, om de kunne få den ned på læsesalen samme formiddag. En ældre mere garvet bibliotekar blev tilkaldt: Det tager mindst 1½ døgn at få den ned. Ja, så sidder jeg i toget hjem, sagde jeg, uden at det gjorde særlig indtryk, og mit tilbud om selv at smutte en etage op og hente bogen, blev nærmest overhørt, men den unge bibliotekar sagde, at det var da ikke noget problem at sende bogen til Ringkøbing Bibliotek, hvis hun lige måtte låne mit CPR-nr. Det tog ikke mange minutter, så jeg drog hjem nogenlunde sikker på, at nu var der da gevinst. En uge gik, to uger gik, så da vi nåede tredie uge, ringede jeg til Det kongelige Bibliotek og spurgte forsigtigt til, om de måske brugte fodpost, når noget skulle sendes til Vestjylland. Nej, men problemet var stadig IT-systemet, som ikke kunne aflæse de bøger, der skulle udlånes, så alle bogpakkerne lå nu i en, antagelig kæmpestor, stak og ventede sammen med lånerne, men men jo altså hver sit sted!

Men jeg skulle prøve at ringe til afdelingen i Aarhus, hvor bogen også findes. Som sagt så gjort, og jeg talte med en vældig flink ung dame, der forklarede, at det ville koste en bondegård at sende bogen til Ringkøbing, jeg ved ikke, hvem af os, der skulle betale bondegården, men hvis hun oprettede mig, kunne jeg komme ind og læse den på læsesalen. Da hun havde forsøgt at oprette mig over ½ time uden held, mente hun, at jeg skulle prøve igen om aftenen, så var det nok gået igennem, men da jeg stadig var lige vidt næste formiddag, opgav jeg, så der er jeg nu. Min kone skulle ellers til møde i Aarhus dagen efter, så jeg kunne have kørt hende og så læst i bogen samtidig.

Jeg var på Ringkøbing Bibliotek sidste tirsdag til et foredrag og spurgte, hvordan det gik med IT systemet. Vi skal til møde derom om et par uger, var svaret, for efterhånden ved vi hverken ud eller ind. Jeg sagde til bibliotekaren, om ikke nok hun ville spørge fra en efterhånden gråhåret låner, om de folk, der arbejder med dette IT system, også får løn? Og så var jeg i øvrigt glad for, at det ikke var Rigshospitalets IT system der var i udu!!

Men jeg læser, ligesom du, gamle skrifter. For snart mange år siden kopierede vores gamle boghandler og jeg vort sogneråds forhandlings-protokoller 1858-1918, vi mangler desværre den første protokol fra 1842 til 1858, som er gået tabt, men det er en sand guldgrube vedrørende befolkningen her i sognet, så jeg sidder ved PC-en og fører notater ind. Og så er det da langt om længe også blevet lidt havevejr, så jeg lister lidt ud hver dag, for i disse Coronatider, er der jo ikke så meget andet at lave. Og dog, jeg har været på vort Egnsmuseum hele formiddagen i dag, der kom tre mere fra bestyrelsen, så vi fil det sædvanlige rundstykke, kaffe og en Dr. Nielsen, som helt bestemt også virker på virus. De to ældste på 82 og 86 blev hjemme, to var forkølede og een var i går i nærkontakt med naboen, der netop kom hjem fra Spanien, så vi var enige om, at han holdt sig hjemme.

Havde man nu spurgt en gammel dyrlæge, så havde jeg sagt, som jeg sagde til min kone for en måned siden, da man begyndte at snakke sygdom, luk da de grænser, forbyd al turismeræs (det var jo også netop dem der slæbte smitten hertil), og så kan man bagefter se, hvor meget mere, der skal gøres. Det var et godt Mund- & Klovesygeprincip og også til andre smitsomme sygdomme. Vi får jo nok alle sammen en lille snert, nogle selvfølgelig en stor, men mon ikke nok det går, selv om man kan blive helt bange for, at smitten vælter ud af fjernsynet, sådan som de gejler hinanden op hver dag for tiden! Det forårsvejr, vi nu har, er i hvert fald ingen skade til, og min kone og jeg går da også en god tur hver dag, når ellers solen skinner.

Det korte af det lange: når jeg engang får has på Tygesen familien hører du meget mere.

Mange hilsener

Johannes.

 

23-12-2019

Johannes J. Lund <Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.;
Søn 22-12-2019 18:58 

Kære Jens!
 
Blot dette for at fortælle, at jeg i går fik fat i Leif Germann Jensen, og han har en mængde viden om Wilsen familien, men får først tid engang i det nye år. Sendte dog i dag et familiebillede fra 1905, vældig fint, så jeg glæder mig til nærmere bekendtskab.
Så håber jeg også, at kunne få fat i bogen om Tygesen fra St. Emmerske i det nye år, så det er helt rigtigt at vente med at sætte noget andet ind i din "Lovrup- krønnike".
 
Mange hilsener
Johannes.

 

Tor 19-12-2019 19:40

Kære Johannes.

Rigtig mange tak for din hilsen. Det er altid skønt, at se din mail popper op. Jeg kunne godt lægge din vedhæftede fil ind på hjemmesiden og dermed udskifte den oprindelige,

men du skriver lidt om manglende kontakt til Leif Germann Jensen, som måske kommer med supplerende oplysninger - og dermed endu en udskiftning. Så jeg venter lidt.

Dernæst tænker jeg lidt på, om det kunne være en ide, at der på din familiehistorie indsættes fx foto og gravsteder af min fam - for bare at gøre noget lidt mere fuldkommen. For den

måde du har sat det hele op, på er jeg dybt imponeret af - fantastisk.

Og så lige også det Johannes. Det kunne altså være mere end skønt at mødes med dig i det nye år og få en rigtig god snak om det, som vi har gang i - og i hvert fald til stor

fornøjelse for os selv. Man bliver jo bidt af det.

Du skal også lige vide, at jeg her forleden tillod mig at sende din mail videre til Andreas Jacobsen, som er vokset op i Lovrup, og nu pensioneret ingeniør med bopæl i Virum. Måske

har han supplerende til Gård nr. 19.

Andreas er nærmere nævnt under "Respons" og så navnet i denne forbindelse med "luftfoto - bl.a. over Drengsted" helt tilbage til 1947, hvor tyskerne åbenbart ikke længere 

styrede luftrummet.

Det kunne jo være, at han, som er rigtig meget og meget mere og vidtfavnende optaget afg det, som vi har gang i.

Hver gang han ringer, sætter han mig i gang med noget - bøvl kalder landmændene det - men også hver gang særdeles interessant. Han har så megen viden om alt - og jeg, som har kun 

været betjent, kan bare "slå ud med armene". Det er af meget stor betydning for mig, at personer som jer, er ind over min hjemmeside.

Glædelig jul og Godt Nytår

til dig og din familie.

Tedo

 

Man 16-12-2019 21:14

  • Andreas Jacobsen

 

Gård nr.19 i Lovrup, Døstrup sogn - Kopi.pdf

 

Johannes J. Lund <Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.;

Fre 13-12-2019 22:42

 

Kære Jens!

Tak for hilsenen for nogen tid siden. Jeg har været inde på din hjemmeside og set. Her følger så det måske endelige resultat med billeder af min fortælling om gård nr. 19 i Lovrup, Døstrup sogn, så det kan jo være, at du skal sætte den ind i stedet, men det er helt op til dig.

Som du kan se af kildehenvisningerne, er der skrevet en slægtshistorie om Familien Tygesen fra St. Emmerske. Det har ikke været muligt for mig at få fingre i den, da Det kongelige Bibliotek begribeligvis!! er ved at lave sin digitale registrering om, og det har begribeligvis!! lavet knuder, så derfor kunne vort lokale bibliotek ikke bestille noget før engang i 2020. Jeg konstaterede, at det da var godt, at det "kun" var Danmarks hovedbibliotek og ikke Rigshospitalet, der var i uføre, men det er da træls, at hver gang en institution rører ved IT, så går det galt. Der er da sikkert nok lidt mere at hente i den slægtshistorie.

Ligeledes har jeg telefonnummeret på Leif Germann Jensen, der har arbejdet med en gren af Wilsen familien, men foreløbig har jeg ikke kunnet finde ham hjemme, så måske er der også lidt der at hente. Men ellers har jeg nået meget længere, end jeg havde forestillet mig.

Det vil jo være hyggeligt at se, hvordan vi ser ud engang i 2020, mon ikke nok det skulle lykkes.

Foreløbig vil jeg ønske dig og dine en rigtig glædelig jul og et godt nytår med mange tak for et hyggeligt IT-møde i dette efterår. 

Mange hilsener

Johannes.

 --------

I aftes (01-10-2019) lå denne mail i min mailbox. Skønt med reaktioner på hjemmesiden, som også kan give mening for andre. (se vedhæftede materiale)

Kære Jens Theodor Cassøe!

Ved en tilfældighed, da jeg søgte på et bestemt navn på Google, dumpede jeg ned i dine diverse fortællinger fra Drengsted, som gav anledning til nogle fornøjelige timers læsning, ikke mindst din - desværre afdøde - fætter, Hans Christian Nørregaards betragtninger om sin tilværelse i Drengsted og omegn.
Det er jo det mærkelige ved Google, at der gemmer sig meget, som ofte ved en tilfældighed dukker op, også selv om jeg synes, at jeg i tidens løb har prøvet at afsøge diverse. Men jeg kan godt se, at der til stadighed sker en vis "fodring".

For nu at komme til sagen, så er din oldemor, Bodil Marie Andersdatter, gift med Christen Andersen Hansen Schmidt i Drengsted, søster til min oldemor, Anne Kjestine Andersdatter, gift med Johan Henrik Lorentzen på Gram, og siden jeg holdt med at praktisere som dyrlæge her i Spjald ved Ringkøbing for snart 15 år siden, har jeg ind imellem prøvet at renskrive og yderligere samle sammen alt det, som jeg gennem mange år har samlet sammen om både min fars sønderjyske og min mors mønske slægt, foruden min kones, så vore tre børn og syv børnebørn  ikke skulle være helt forfædreløse, og det har grebet sådan om sig, at jeg først nu for nogle uger siden gik igang med ovennævnte oldemors slægt, som jeg godt nok havde tilbage i 1600 årene i Lovrup i Døstrup, men ikke havde gjort særlig meget ved sidegrenene. Det har jeg så nu, og faldt altså i den forbindelse over dig, og derfor sender jeg dig det, som jeg indtil nu har samlet sammen.

Her er også et billede af vores fælles tip-oldemor fra Lovrup, og så har jeg tilladt mig at sætte fotoet af din oldemor ind også. Jeg havde håbet, at der måske også fandtes flere billeder af de øvrige søskende, men tilsyneladende ikke. Har du et bedre billede af din oldemor, vil jeg jo meget gerne have det. Jeg kan forstå, at det var din fætter i København, der havde det, jeg mener, at han oplyste et sted, at han havde en datter, som måske har billedet.

Jeg har blandt mange gamle sølvskeer fra Gram også en ske med Chr.A.Smith og B.M.Smith, Drengsted 1849 som givere på, og min oldefars initialer på bagsiden, hvilket han var meget omhyggelig med. Den er givet til den ældste datters fødsel i 1849. Det er jo det hyggelige ved sønderjysk sølvtøj, at giverne satte deres navne på, det er trods alt mere varigt end et visitkort! En anden ske er givet af fætteren Kristen Andersen Hansen og hustru i Lovrup i 1848 til mine oldeforældres bryllup. Min fars ældste kusine, født i 1875 og 25 år ældre end min far fortalte, at hendes bedsteforældre mindst een gang årligt kørte i hestevogn fra farveriet i Gram til Lovrup, og hun havde flere gange været med, når hun var i Gram. Hun blev næsten 90 og har givet mig mange oplysninger om navne til billederne i de tre familiealbum, som ingen andre i familien ville have, med billeder tilbage til 1865!

Jeg vedhæfter også vores familie fra min farmor og farfar og frem, taget ud af Lorentzen efterslægten, som er over min oldefar og hans seks søstre og som pt. fylder 225 A4 sider!.

Jeg håber, at du kan bruge det medsendte, og jeg vil da meget gerne have lidt tilføjelser og endelig også rettelser. (Jeg er medlem af arkivet i Lovrup / Lis Schultz).

Med venlig hilsen
Johannes J. Lund (årgang 1941),