Artikelindeks

ingvartsen iver

På mange måder var Iver (billedet til venstre) et klenodie i byen. Som ganske ung kom han alvorlig til skade, idet han mistede ingvartsen iver roerasperknivhøjre hånd i en roe-rasper. En sådan maskine var en lang motordrevet tingest på et par meter, hvor man med en greb smed roer op i en bred tragt, hvorefter roerne kørte rundt på en rulle med stænger for at rense dem nogenlunde for jord og endte i en rulle (billedet til højre) med mange skarpslebne huller, som raspede roerne i mindre stykker til foder for kreaturer.

Hvorledes det egentligt gik til er det vist nok begrænset viden. Men med fornuftig fantasi må det anses for sandsynligt, at et emne/roe har sat sig fast og blokere, som han så har forsøgt eller fået fjernet med hånden uden at standse maskinen, hvorved hånden må være kommet i klemme og herunder svært læderet af "roe-skærene", da maskinen igen kørte.

Helt tilfældigt fik jeg lidt mere historie om ulykken. Det var ved en snak med Hans Peter Jacobsen (se Drengstedvej 17). Vi snakkede lidt fægtende om Drengsted og herunder kom vi så også ind på Iver. F.. et eller andet, sagde Hans Peter. Det skete jo oppe ved os, hvor Iver som ganske ung var medhjælper. Hans Peters mor Dagny har fortalt, at de havde været til en fest og kom først hjem midt på natten. Da de kørte ind på gårdspladsen stod Iver nærmest paralyseret med en ene hånd hængende løs og stærk blødende. Dagny har nævnt, at hun i samme øjeblik blev ædru.

Iver kom under nødvendige kyndige hænder, men han endte altså at miste hånden ved håndleddet. Som hjælpemiddel fik han monteret en ”krog”, som han for det meste bar helt upåvirket. Men til fest og sådan noget, skjule han for det meste højre ”hånd/krog” i lommen eller langs side - som det ses på billedet.

ingvartsen iver  cykelMen Iver var rigtig dygtig til at bruge venstre hånd. Han fik bygget sig et lille hus. Om det var hensigten fra starten, at detingvartsen iver hus største rum skulle blive til cykelværksted, men det blev i hvert faldt sådan, og han havde nok at bestille.

Huset var indrettet som beboelse, men jeg husker ikke, at han har boet der, men måske gjort det, indtil hans far Michael døde.

Iver var en driftig mand og selvfølgeligt fik han sig også en bil, og da han var invalid med krog som højre, var rattet forsynet med en ”knop”, som han kunne betjene med krogen. Det var han ganske ferm til.

Vi havde ingen bil og skulle vi f.eks. besøge min mors onkel i Sønderborg, så blev Iver hyret – starten på YBER???, måske. Men skete nu ikke så tit. Jeg husker kun en gang som måske 10-årig, men det var såmænd også nok for mig, for da fik vi rødvinssovs og den var lige tynd som vand. Men det var nu også et fint sted – nemlig godset Bosagergård, som min mors onkel Knud fra ingen ting havde tjent sit op til at kunne købe ved handel med olie og brændsel.

Men min far havde vist nok ikke helt vænnet sig til så fine forhold. Iver blev nemlig henvist til køkkenet, men det var Rikard ikke helt enige med dem om og det endte da også med, at Iver kom til højbords, hvor det blev spist med kniv og gaffel. Man havde noget luret, at han måske ikke rigtigt kunne klare det. Om det ødelagde stemningen, husker jeg ikke, men vi kom da hjem igen. Retfærdigvis må jeg nok tilføje, at onkel Knud var en særdeles fornuftig mand. Jeg husker ikke helt hans kone. Ved kun at hun kom fra en rig preussisk familie.  nielsen kurt strange

Jeg var vel omkring 12 år, da vi fik Kurt Strange Nielsen (billedet til højre) som lærervikar ved Drengsted skole i en periode over 2 måneder. Han var ganske ung og kom fra Skive, hvor hans far ejede Thordal bryggeriet. De nærmere omstændigheder kendte vi ikke, men pludselig kunne vi købe øl og sodavand fra bryggeriet hos Iver. Det bageste lokale var blevet proppet til med kasser. Så Iver fik sig et depot og solgte videre til forskellige handlende i området. Men da der dengang vist nok ikke var forbudt at sælge og ”nyde” på stedet, blev hans butik noget af et samlingssted – ikke mindst om sommeren. Ind imellem blev der dog til en enkelt brandert, men generelt opførte folk sig ordentligt og jeg nød lidt godt af, at der heller ikke var aldersbegrænsninger – nok med at drikke, men ikke samvær.

hancock logoOm det med at Iver fik sig et depot, har skolelærer Strange Nielsen senere fortalt om i forbindelse med, at jeg opsøgte ham, som det fremgår af mit interview med ham. Interviewet kan høres ved at gå til menupunktet Byhistorie->Interview med Drengstedboere.

Hans historie er, at han jo kom til Drengsted som ung lærervikar og blev indlogeret i lærerboligen til skolen. Tom bortset fra mange mus. Marie, Ivers mor, gjorde rent på skolen og var meget bekymret over, om en sådan ung fyr kunne klare sig. Derfor blev han ofte inviteret til at spise med, og som han har nævnt, så var der tale om ganske solid kost. Iver spiste jo med og på den måde traf de hiananden. Det var hans indtryk, at Iver handlede med lidt af hvert, og da han/Kurt havde fortalt om sit ophav, var Iver straks inde på, at han skulle til at handle med bryggeriets varer. Det blev sådan og han/Kurt bestilte et læs med øl og sodavand. Iver drev egentligt denne forretning i mange år.

Jeg skal også lige have med, at det med at prale gik man ikke ret meget op i byen. Iver var dog ikke bange for at omtale sig selv positivt. Selvtilliden var i orden. En sommer søndag aften ingvartsen iver riffelbegyndte han at fortælle lidt omkring krigen og at han havde været lidt af en modstandsmand. Jeg ved ikke, hvor meget vi hørte efter, men enden på det hele sørgede han selv for. Han varnemlig fortsat bevæbnet – havde en salonriffel – og for lige at sætte sine skydefærdigheder i relief, holdt han riflen strakt i venstre hånd og sigtede på en el-luftledning og hvad skete der. Jo ledningen blev ramt og faldt til jorden og det samme skete egentligt også med strømmen. Jeg tror nok vi bare forsvandt for ikke at skulle forklare nogen noget, men mere respekt fik han.

Ivers familiestreng:

 ingvartsen iver fam