Artikelindeks

 

Genforeningen - Kongens BilMan kan læse sig til, at Kong Chr. d. X nærmest kørte Sønderjylland tyndt for at fejre af genforeningen i 1920 med befolkningen.

Jeg har søgt forskellige steder, om det også gjaldt for Drengsted, men er ikke stødt på den mindste antydning af, at det kunne have været tilfældet.noerregaard andreas kongen

Men heldet er så, at min fætter Hans Chr. Nørregaard kender lidt til det. Det har hans far - onkel Dres (min mors bror Andreas) - fortalt ham lidt om. Så ganske rigtig var kongen også i Drengsted og gjorde endda holdt, da onkel Dres efter sin fortælling som 7-årig skam havde bevæget sig helt op på trinbrættet på kongens bil for at kigge ind i "vognen". 

Det er min fætter dog lidt tvivlende overfor, da hans far slet ikke hørte til den bare lidt modige type, men omvendt så var han rigtig meget nysgerrig. Så måske alligevel.morfar

Min morfar - Theodor Nørregaard - var landsbyens kommuneforstander under det preussiske styre frem til befrielsen. Så jeg har vel lov til at tro, at det var her kongen gjorde holdt, da min morfar vel på det tidspunkt stadig var den, som tegnede byen udadtil og frem til, at der igen blev rettet ind efter danske love og regler.kong chr x

Ja, og  hvorfor skulle kongen ikke have haft særlig interesse for netop denne del af Sønderjylland. Her var jo den mest dansksindede befolkning omfattende de "kongeriske enklaver", med en historien næsten helt tilbage til ca. midt i det 13. årh.

Da tilkøbte dronning Margrethe sig området, som blev til "de kongeriske enklaver", af stormand Klavs Limbæk, som var blevet taget til fange af hertug  Drost Erik Krummedige, og måtte sælge ud af sine besiddelser for at skaffe "løsepenge" (kilde Geografisk Tidsskrift, Bind 41).

Kongens besøg kunne vel have set ud som på billedet, men opløbet havde nok været noget mindre, da "dæ vå jo æt så manne i æ by".