×

Fejl

NegativeOrZeroImageSize `/var/www/tedo.dk/public_html/images/arbejde/retsmedicinsk.jpg' @ error/image.c/CloneImage/795

 

Krogen 3

Her den 5. okt. 2020 var jeg lige forbi Martin Bech, købmandssønnen fra Drengsted, i Varde, hvor han ar boet hele sit voksenliv og nu er 78 år.
Et ganske interessant møde, da jeg ikke har været sammen med ham siden 1963 - så regn lige på den. Han har ikke nogen computer og undrede sig over interessen for hans familie, men forklaret - så var der ingen problemer. Han have en slægtmappe, som hans far havde sørget for og den lånte jeg med hjem samt flere fotos af de unge i Drengsted.

 

  

gandery

 

Der findes dette postkort af købmandsforretningen, Krogen 3, Drengsted, fra måske omkring 1900-tallet, men lidt mere om dene historie findes svært i øjeblikket, som er 05-11-2020

Og her i 2023 ikke dukker mere nyt op. Navnet Gandery er som et lukket land at søge efter. Så derfor søges om "HJÆLP"

 


 

Link 

 

 

 "UNDER REDIGERING - arkivet desværre corona lukket"

dixen ragnhildDet er efterhånden ikke den ting, som ikke er digitaliseret gennem Rigsarkivet. Det har bl.a. gjort, at jeg har kunnet finde "Eksamensprotokol for skolerne i Døstrup sogn 1846-1873", og someks 1846 1873 forside ediket således også omfatter Drengsted skole. (Skolen historie indtalt systematisk af den sidste lærer på skolen Ragnhild Dixen)

Af protokollen fremgår antal elever det aktuelle tidspunkt, deres navne, alder, antal undervisningsdage samt karakter, som vel mere eller mindre skal ses i sammenhæng med deres mulighed for undervisning. Tyende børn og børn i pleje fik ikke altid samme mulighed, som egne børn. Børnearbejde var jo helt almindeligt på daværende tidspunkt. Det var de fattiges vilkår.

Men protokollen giver jo også historisk adgang til kendskab om, hvem der boede i landsbyens de aktuelle tidspunkter og som har min særlige interesse.

jeppe aakjær

Mange kender til, at digteren Jeppe Aakjær (1866-1930) ikke var så vellidt af bønder, idet han var fortaler for børns elendige forhold som tyende, og han holdt sig ikke tilbage ved sammenkomster, hvor han irriterende for mange talte dundert på vegne af landarbejdernes forhold, som nok var mere til meget almindeligt over hele landet.

Han blev selv sendt ud at tjene i en alder af 7 år som fårevogter og blev vel ganske mærket af det.oldefar

Af grunde nævnt ovenfor omfatter årgangene alene navne og antal skoledage.

Min oldefar Andreas Nielsen Nørregaard (se min mors slægtshistorie) var lærer ved Drengsted skole i perioden 1862-1892 - dog afbrudt af 3 års deltagelse i krigen 1864, som sendte Sønderjylland i armene på prøjserne frem til 1920 (måske godt nok, for der blev sat lidt styr på området, som ellers var styret af interne stridigheder halv sygelige grever imellem - men dog bortset fra 1. verdenskrigs elendigheder) - befrielsen. Han dimitterede fra Tønder Seminarium.

Ikke alt er ret så letlæseligt (besværlig affotografering), men mon ikke nogen kan og er det tilfældet, så skriv endelig til mig på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring til mig på 21430294 - og så vil jeg få tilført navne på de enkelte sider - formentligt til glæde for flere, idet navnene bliver søgbare på nettet.

Møj manne tak å æ forhåen å dæ vel glæe mæ ret møije. 

(Du kan med fordel gemme billedet på din computer - højre klik og "Kopier billedet". Det giver bl.a. adgang til maksimere)

 
 eks 1846 1873 forside

  


eks 1844

Aabling - nemt at læse og efter kirkebogen må det være: Anne Marie ? Aabling, født 30. maj 1834

eks 1844 anne aabling

 

 

 


 

eks 1846


 Over 2 sider

eks 1847 1

eks 1847 2


 

eks 1848

 


Over 2 sider

 eks 1849 1

eks 1849 2


 

 eks 1850


 

eks 1851

 


eks 1852

 


 

eks 1853

Åbenbart fundet anledning til renskrivning.

eks 1853 2


 eks 1854

 

Denne dag - 12-3-2018 - var vi på vej mod Tønder for at besøge min bror Knud og hans kone Anne Marie. Kl. var ved at være tæt på 12-middag. På viadukten mellem Skærbæk og Døstrup over jernbanen holdt der et par biler stille i vores vognbane med retning mod Døstrup. Midt på vejen gik en falckredder og henvendte sig til bilisterne. Lidt efter var det vores tur. Han fortalte, at der var skete et fronttalt uheld mellem 2 biler lidt længere fremme og at oprydningen ville tage lidt tid. Det gav lidt gåsehud, for alle ved jo, hvor voldsomme kræfter der er på spil, når 2 biler med rimelig stor hastighed kører mod hinanden. Vi vendte bilen og kørte ad en alternativ rute over Mjolden til Tønder.

Dagen eftersøgte jeg på JyskeVestkysten og fandt en omtale af uheldet.

Her i aftes - 4. april - havde min bror Kund Hansen, Tønder, og jeg vores sædvanlige ugentlige telefon-snak. Han fortalte, at bilisten på vej mod Skærbæk var Sv. Aage Schrøder, som havde været hos sin søn i Døstrup og på vej hjem til middag. Begge bilister var blevet "skåret" fri og Sv. Aage blev efterfølgende overført til sygehuset i Flensborg. Han skulle her de sidste par dage have være overført til sygehuset i Aabenraa, men det hindrede en lungebetændelse desværre for ham. Håber det bedste for ham og familien.

Pålidelig kilde har fortalt min bror, at bilisten kørende mod Døstrup skulle være faldet i søvn og derved fortsat lige ud i den svagt højredrejende kurve og på den måde kommet over og påkørt Sv. Aage fronttalt uden mulighed for at kunne nå at reagere. Denne bilist foreligger ingen oplysninger op. 

Billeder og tekst i JyskeVestkysten om uheldet.

uheld schroeder 120318

 

 

 

 

 

 

Skærbæk/Døstrup: Hele dagen har været præget af flere uheld i Syd- og Sønderjylland.

Klokken 11.24 fik politiet en melding om, at to biler var kørt frontalt sammen på Tøndervej ved Skærbæk.

Der var tale om to personbiler, der er kørt frontalt ind i hinanden. Der var en mandsperson i hver af bilerne, oplyser indsatsleder Thomas Sørensen.

Brand & Redning Sønderjylland har ifølge indsatsleder Thomas Sørensen assisteret med at få de to fastklemte ud af deres køretøjer.

Politiet meddeler klokken 14.09, at begge bilister er kommet lettere til skade.

Oprydningsarbejdet stod på i knap tre timer, hvorefter vejen blev genåbnet.

Det vides endnu ikke, hvad der var årsagen til sammenstødet.