Artikelindeks

Drengstedvej 15

Denne gård var vores nærmeste nabo i retning mod byen. Vores hjem lå jo lidt vest for "centrum". Så der var nogle marker imellem. Det var gamle Andreas, som var ejer af gården på det tidspunkt.

Han deltog i 1. Verdenskrig og blev "lungeskudt". Heldigt må han have været og som minde, gik han med den udoperede kugle i sin tegnebog. Jeg husker, at jeg som barn havde svært ved at fatte, at nogen kunne blive skudt og så leve videre.

Det var ikke et sted vi børn kom, da Hans Peter - sønnen,som senere blev ejer af gården, ret sent blev gift - med Gyda, som var søster til byens smed Silberbauer. Så det har været før 1959. Men så herefter kom der flere børn, bl.a. Andreas, som solgte gården til Jens Petersen Bech.

På et tidspunkt blev jeg såmænd "ungarbejder"  på gården. Lidt penge skulle der jo i pungen. Ret meget blev det nu heller ikke til, da Hans Peter jo ikke var sådan en som "gav ved døren". Vist nok en sølle 5'er i timen og det var ret hårdt arbejde. Hans Peter var en, som altid havde "turbo/eller ekstra gear" på. Det med slowmotion, som de andre landmænd i byen befandt sig rigtig godt med, lå ikke lige til hans "højre ben". 

Ja, og så var han nem at høre – ikke fordi han råbte, men han talte meget højt og ikke mindst til dyrene. De havde bare at makke ret. 

Sjovt nok havde han også den vildeste hest til ringridning. Det foregik en gang om året og var en ret stor begivenhed i byen. Der blev redet om kongetitlen - den der tog flest ringe med en ret lang lanse. Midvejs var der en times pause, hvor rytterne fik sig et måltid mad og rigeligt med øl og brændevin. Hestene blev linet op side om side, mens byens drenge kappedes om at måtte holde en rytters hest imens. Vi øjnene (set på daværende tidspunkt) at redde os en ret god skilling – omkring 2-5 kr. (en is kostede 15 øre på det tidspunkt – for at I lige selv kan regne på værdien - trods alt vel ikke så ringe endda), som rytterne gav for denne ydelse.

Hans Peter's hest stod for os sjældent forrest i køen, da den for det første var svær at holde og dernæst var han nu heller ikke den højest betalende. Det var måske her Jeppe Knudsen kom ind, da han godt kunne holde flere heste ad gangen. Han var god til at regne ”den ud” og vidste nok, at denne hest ikke var værre end de andre. Bare lidt mere uroligt, fordi den jo ikke kunne vide, at Hans Peter holdt pause.

En af karlene på gården var Lorenz. En rigtig god fyr, men for os børn lidt sær. Han stammede en del og ”lugtede” lidt, men ellers godheden selv. Han var der i øvrigt i mange år og endte egentligt med at blive en rigtig god ven. Han kom fra Brøns området, men jeg kender ikke hans historie.

Gården var den største i Drengsted. Det kunne ses på, at der var der langt flere køer/kvæg og heste end på andre gårde. Men at det var største gård i Døstrup sogn på et tidspunkt, har jeg først erfaret i forbindelse med arbejdet med hjemmesiden. Næh, der blev ikke pralet med noget i byen. Alle accepterede hinanden, som de hver især var.

Jeg skal også lige have det med, at jeg som ”drenge-karl” på gården også deltog lidt i høsten. Når ”høsten blev kørt i hus”, stod gamle Andres ofte midt på halmloftet og ”løftede neg” videre med en stor og rigtig godt tændt cigar i munden. Det ville brandmyndighederne nok ikke have tilladt i dag. Han havde vist nok heller ikke spurgt om lov. Den gang gjorde man jo bare det, som var bedst for ”jen”.

Efter krigen i 1820 var der ret så mange krigsfanger. De blev i stort omfang sendt ud på div. gårde for at lappe huller, der var opstået på grund af alle de faldne landmænd og karle, som var blevet tvunget i preussisk militær. Problemet var i øvrigt ret stor.

Så på denne måde fik mange jo andel i denne gratis "arbejdskraft" - også her på gården var der flere russiske krigsfangere. Blandt dem var der en person, som åbenbart var særlig god til at male. Det blev jeg først klar over her i 2015 - 95 år efter - ved at Jens Petersen Bech, som  i mellemtiden har overtaget denne ejendom/gård - viste mig ind i "stadstuen",hvor der såvel på loftet som på den ene væg var gemt malererier foretaget af en "krigsfange".

Her i dec. måned 2015 under familiebesøg fik jeg mulighed for at affotografere disse motiver. Du kan se dem under "billeder". Noget særligt historisk interessant og fundet vigtigt for denne familie at gemme på - ja 95 år. 

 


 

forside

 Denne lille og meget indholdsrige ejendomshistorie fra 1917 fundet i ovennævnte bog. 

 Det kan tilføjes, at ejendommen var den størte går i Døstrup på dette tidspunkt og i øvrigt gennem mange år.

ejendomsbeskrivelse

Mere ejendomshistorie skrevet senere (husker ikke kilden). Kan se, at der er sket lidt på bundlinien.

ejendomsbeskrivelse 2


Fotos

Fotos fra Drengstedvej 15, som Hans Peter Petersens slægt gennem mange år ejede. Klik på et foto for at se det i større format.

 


 

 09 petersen motiv loft

10 petersen motiv vaeg


 

Ejer

Andreas Petersen

Køb

Andreas Petersen overtog ejendommen i 1987 efter sine forældre, Gyde og Hans Peter Petersen.

Gården var på det tidspunkt på 81 ha. En kvægejendom med 57 køer + opdræt.

Året forinden havde Andreas købt Laura Andersens ejendom Krogen 6 på 19,5 ha.

Bygningerne på Krogen 6 blev solgt til Mona og Kurt Carstensen med et areal på 1,5 ha.

I 1997 blev der købt 15,29 ha. fra Gyde Petersen og Larsine Knudsen.

                   Arealet under Drengsted Bylaug er 113,1 ha.

Udvikling

Gylletank i 1991.

Maskinhus i 1997.

Ny stald i 1999.

Gamle bygninger nedrevet efter orkan i 1999.

Nuværende produktion

110 køer + opdræt.

 Produktionen er økologisk.

Familie

Familien kan spores tilbage i Drengsted til 1701, hvor Jens Nielsen Mahler overtog Krogen 11 (Drøhses ejendom).

Efter 3 generationer på Krogen 11, giftede Hans Peter Petersen (søn af Peter Jensen Mahler) sig med Lauritzine Margrethe Stavener (datter af Peter Lorenzen Stavener) Drengstedvej 15.

1701: Jens Nielsen Jensen (også kaldet Jens Nielsen Mahler) overtager gården på Krogen 11, som han driver indtil sin død i 1729, 55 år gammel.

1729: Gården på Krogen 11 overtages af den ældste søn Niels Jensen, der dør i 1752 kun 50 år gammel.

1752: Hvem, der overtager gården er usikkert, da Niels Jensens ældste søn, Jens Nielsen Mahler (1736-1807), kun var 16 år gammel, da faderen dør.
          Måske er gården på Krogen 11 blevet solgt eller overgået til farbroderen, Peder Jensen Mahler (1710-1781).
          Jens Nielsen Mahler gifter sig i 1773 med Margrethe Kirstine Pedersdatter fra Mjolden, med hvem han får 10 børn.
          Deres søn Peder Jensen Mahler (1776-1849) bliver viet til Sille Kirstine Pedersdatter fra Øster Terp i 1813.

1801: Stavener slægten ved Thomas Petersen Stavener kommer til Drengsted.

1856: Hans Peter Petersen (1823-) vies til Lauritzine Margrethe Stavener

1876: Lauritzine Margrethe Stavener og Hans Peter Petersen overtager hendes fødehjem på Drengstedvej 15 og har den til 1889.

1889: Sønnen Peter Lorenzen Petersen overtager gården og driver den frem til 1921.

1921: Sønnen Andreas Andersen Petersen overtager gården og har den frem til 1959.

1959: Gyde og Hans Peter Petersen overtager gården og driver den frem til 1987.  De fik 4 børn: Karen - gift med Flemming Madsen, Vinum.
Hanne - gift med Birger Jensen, Gram,  Dorthe - gift med Ivan Jacobsen, Esbjerg og Andreas Petersen, der lever i parforhold med Janne Bilgård Hansen og Jannes søn, Max.

1987: Sønnen Andreas Petersen overtager gården.

1988: Hans Peter Petersen dør og Gyde flytter til Skærbæk

2015: Gyda dør pludseligt.

 

 


 

 

I min søgning efter slægtninge stødte jeg på Drengsted og blev lidt nysgerrig.
Det var spændende læsning, men til min skræk så jeg, at du har tildelt min søster Gyde Marie Petersen nogle forkerte forældre.
 
Vores Far var Friedrich Wilhelm Silberbauer, født den 22. juni 1906 i Oksenvad sogn og
Vores Mor var Karen Marie Wind, født den 10. april 1907 også i Oksenvad sogn.
 
Vores Fætter Friedrich Christian Silberbauer ( kaldet Kedde) var smed i Drengsted.
Født i 1922, død i 2005. Hvad hans kone hed, husker jeg ikke, men det kunne godt være Christel.
Er så vidt jeg ved bedstefar til fodboldspilleren Michael Silberbauer.
 
Håber , at dette sætter begreberne på plads.
med venlig hilsen
Karen Margrethe Silberbauer