1. Verdenskrig 1914-1918
Indledning
Denne krig er for mange danskere i dag glemt. Selv journalister i "Hvem vil være millionær" aner ikke i hvilket århundrede denne krig foregik, en krig der har haft så voldsom indflydelse på tusindvis af familier i hele Europa, og ikke mindst for de sønderjyske familier, der måtte se deres sønner drage til fronten i tysk militærtjeneste. Vi skylder alle, der mistede livet i krigen at mindes dem, og særlig i 2014 bør der sættes ekstra fokus på krigen, da det er præcis 100 år siden den brød ud i 1914.
Denne artikel sætter fokus på 1. verdenskrig, men med Drengsted som udgangspunkt. Det er først når krigen kommer ned på det personlige og lokale plan at man kan forstå lidt af hvad krig er, så derfor har vi undersøgt om der var unge mænd fra Drengsted, der blev tvunget til tysk militærtjeneste i 1914, og vi har lavet en liste over faldne fra Drengsted.
{gallery rows=2 cols=6 alignment=center lightbox_slideshow=5000 rotator_orientation=vertical preview_border_style=dotted preview_border_width=2 preview_border_color="#520909" preview_margin=4 preview_padding=2}krigen-1914-18{/gallery}
Forsvarsværket ved Drengsted
Forsvarsværket ved Drengsted - "æ unnerstann"
Jeg ved ikke, hvor meget I tænker over det gamle forsvarsanlæg, der ligger ca. 1 km sydvest for Drengsted "neæ i æ vilkjær" - som området hed.
Vi kaldte anlægget for "æ unnerstan".
Det var ikke langt fra mit hjem. Så jeg kom der ofte. Det var jo ret mystisk. Vi fantaserede om "jen krig" uden at vide noget.
Der var ingen, som fortalte os noget. Men det var for os en rigtig god kælkebakke, da der jo i området ikke var andre steder, som bare skrånede lidt. Så en kort tur var jo bedre end ingenting.
Tænker man lidt over det, har det nok noget at gøre med, at man som krigstrætte dansk sindede sønderjyder med både 1. og 2. verdenskrig i bagagen simpelthen måtte tænke frem for at bevare et positivt sind og så gemme alt om de forbandede krige, hvor navnlig 1. Verdenskrig kostede mange unge sønderjyder livet. Vel næsten på deres 18 års fødselsdag blev de unge drenge indkaldt til tysk soldatertjeneste og trænet lidt i Flensborg til kanonføde ved fronten.
Vi blev dog mindet lidt om fortiden, fordi der stadig i 50'erne fortsat var visse varerationeringer. Det var ikke noget, som blev mærket ret voldsomt, da landbrug alene gav "mad på bordet"
Noget tilfældigt kom jeg på hjemmesiden: http://www.fortress-scandinavia.dk. Først da gik det op for mig, at vi havde rørt ved og kælket på noget vigtig historisk. Så det var nærmest euforisk for mig at læse Søren Østergaards forskning på området. Prøv lige bare lidt at tænke den tanke, at den bette landsby Drengsted var tæt på noget stort og på den måde egentligt godt kendt at betydningsfulde krigsgale tyskere.
For at sikre mod ophavsret, har jeg skrevet til Søren Østergaard, som har svaret: " Hej Jens Det lyder som et spændende projekt og du er velkommen til at bruge det stof du behøver. Håber jeg må få linket til siden når den er køreklar. Med venlig hilsen Søren Østergaard".
Det er jo bare skønt, da det gør det meget nemmere at skrive lidt dokumenterende om dette forsvarsværk.
Billederne ovenfor er venligst udlånt af Søren Østergaard. De svarer godt til, hvad jeg husker. Dog var der ingen graffiti og videre var dækningsvolden intakt. Hvem der har fjernet den og hvorfor vides ikke. Det kan være tale om jordskred eller ren rapning. For mig burde volden have været bibeholdt af respekt for historien. Så jeg håber, at en eller anden i Drengsted har dårlig samvittighed eller en anden vil glæde sig over, at genetablere - bare af hensyn til egnens sønderjyske historie. Der er jo store maskiner nok i byen.
Søren Østergaard fortæller videre, at denne stilling / bunker var en del forløbet fra Hoptrup ved Lillebælt til Rømø, som vist på kortet ovenfor. Forsvarslinjen strakte sig 50 km. og bestod af over 900 anlæg og forberedt efter 10 års øvelser i området, bare fordi den engelske konge i 1904 havde lovet at støtte franskmændene med 100.000 engelske soldater. Tyskerne frygtede så, at Sønderjylland kunne blive "motorvejen" for de engelske soldater mod bl.a. Berlin.
Jeg har forgæves søgt efter lokalplan for dette projekt. Det har man givet glemt. Men prøv lige at se på status for det enkelte anlæg. Det kunne vist have været ganske farligt for landsbyen.
Har du lyst til at vide mere om denne historie, så kan jeg kun anbefale at gå ind på Søren Østergaards hjemmeside med levende beskrivelse af de enkelte anlæg.
Grænsedragningen 1920
Grænsedragningen 1920
Der er nok heller ikke så mange, der i dag tænker over, at bl.a. Drengsted var under tysk herredømme fra 1864 frem til 1920, hvor tyskerne heldigvis igen fik bank og måtte efterkomme beslutninger på Versailles-fredskonferencen.
Mange mio. mennesker blev dræbt og endnu flere måtte gennem store lidelser - bare fordi nogen led af storhedsvanvid.
Afstemning om nye grænsedragninger omfattede flere zoner. Området fra Kongeåen til Kruså var zone 1 og på den anden side zone 2.
Afstemning i zone 1 blev gennemført den 10. februar 1920. Vejret var ikke lige på den venlige side. Der var regn og storm. Men det hindrede jo ikke seje sønderjyder i at stemme. Alt endte med at 91 % eller ca. 75.500 stemte for, at området igen skulle være dansk, mens ca. 25.000 mente det modsatte. Det var jo grænseland. Så "a hat a for all dem dæ stemt".
Andre har skrevet lidt mere:
Den ny grænsedragning i 1920
Den nuværende dansk-tyske grænse blev fastlagt i 1920, og den er en følge af det tyske nederlag i Første Verdenskrig. Stærke danske kræfter havde presset på for, at hertugdømmet Slesvig, som hørte til Preussen op til Kongeåen, blev "genforenet" med Danmark. Der blev afholdt to folkeafstemninger i grænselandet i 1920 for at få spørgsmålet afklaret.
Området var inddelt i to zoner. I zone I nord for den senere grænse blev der stemt en bloc, og der var et klart flertal for Danmark. Der blev ikke taget hensyn til, at der var tysk flertal i enkelte områder, f.eks. i byerne Aabenraa, Sønderborg og Tønder. På tysk side blev dette opfattet som en lusket fremgangsmåde. Her havde man i forvejen svært ved at affinde sig med krigsnederlaget og acceptere den for Tyskland belastende fredsslutning i Versailles, som grænseafstemningerne var en af konsekvenserne af.
Efterfølgende opstod der en heftig propagandakamp om afstemningen i den anden zone syd for grænsen. Her skulle hver kommune stemme for sig. Med glødende begejstrede og også dybt hadefulde ytringer blev befolkningen opfordret til at tage stilling. Med undtagelse af to små landsbyer på den vestlige del af øen Föhr erklærede borgerne i hver enkelt kommune i anden zone at ville forblive tysk - for det meste med stort og nogle steder overvældende flertal. På dette grundlag blev demarkationslinjen mellem de to afstemningszoner fastlagt som ny statsgrænse. I den østlige halvdel forløb grænsen langs de gamle preussiske amtsgrænser. I den vestlige del blev det store Tønder Amt gennemskåret, og amtsbyen Tønder kom til at høre til Danmark. Det nye amt Kreis Südtondern blev dannet af det resterende område mod syd, hvortil også øerne Sild, Amrum og Föhr hører. Forvaltningen fik sæde i landsbyen Niebüll ved jernbanen, som først fik købstadsrettigheder i 1960. Den danske befolkning i Nordslesvig fejrede deres tilbagevenden til den danske krone, og kongefamilien bød de nye landsbørn velkommen på en rundrejse, der blev mødt med begejstring. Samtidig dannede der sig et tysk mindretal i den nordlige del af Schleswig, som havde en revision af den nye grænse som mål. På dansk side lød argumentationen derimod, at den egentlige gamle rigsgrænse forløb ved Ejderen og også skal flyttes hertil igen.
I skyggen af denne konflikt skete der en opsplitning af den frisiske bevægelse i Nordfrisland. Ud over Nordfriesischer Verein für Heimatkunde und Heimatliebe, som entydigt havde erklæret sig for Tyskland og også agerede i overensstemmelse hermed i grænsekampen, fik man i 1923 Den frisisk-dansksindede Forening, som tilstræbte en anerkendelse af friserne som et nationalt mindretal og nærede sympati for den danske side.
Den forbitrede modsætning mellem forskellige nationale mindretal var et væsentligt element i den ophedede politiske stemning i Weimarrepublikken. Den økonomiske krise, som af mange blev opfattet som meget truende, kombineret med især de smertelige strukturforandringer i landbruget gav nationalsocialisterne rig lejlighed til at udnytte denne stemning i deres propaganda.
Faldne under 1. Verdenskrig fra Drengsted
Faldne under 1. Verdenskrig fra Drengsted
1. verdenskrig (1914-1918) krævede mange sønderjyske ofre - ca. 5.300. Vi har specifikt forsøgt at indhente oplysninger om, hvorvidt der også var faldet nogen af de "drengstedboere", som de tyske magthavere automatisk ved fyldte 18 år havde indkaldt som soldat i den preussiske hær i denne vanvittige krig. Det må lige gøres lidt opmærksom på, at der er tale om unge mænd, som på ingen måde kæmpede af fædrelandsfølelse, men alene tvunget af elendig, uansvarlig og egennyttig drift af Danmark og dets folk.
Jeg vidste, at Andreas Petersen, som var indehaver af nabogården, blev såret under denne krig, men om nogen var faldet, havde jeg aldrig hørt om. Gennemgang af arkiver viste ganske dystert, at 5 unge mænd fra Drengsted var faldet - enten direkte eller som følge af sår/kvæstelser. Egentligt overraskende mange fra så lille et samfund. Så det synes mere end fornuftigt, at Jens Mathiesen Andersen stak af til Amerika. Arkiver viser også, at mange andre fulgte det samme valg. Det var jo stort set døden eller Amerika på det tidspunkt. Det kan næppe være nogen tvivl om, at navnlig udvandring fra det sønderjyske område i stort omfang hang sammen med krigen og ikke så meget af fattigdom.
Følgende oplysninger er angivet i: Database over alle faldne sønderjyske soldater i 1. verdenskrig, udarbejdet af Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot. I databasen finder man 5 personer med tilknytning til Drengsted.
I Marselisborg Mindepark ved Århus er der rejst et mindesmærke for de soldater, der mistede livet i Første Verdenskrig. Der er opsat mindeplader med navnene på soldaterne i alfabetisk orden efter deres efternavn.
Videre er alle faldne sønderjydere opført på mindetavler i Braine, Frankrig, hvor mindeparken blev indviet i 1913.
Ved indgangen til mindesmærket kan man på tavlen læse følgende:
For 4.140 soldater der mistede livet i Første Verdenskrig 1914-1918.
Både dansksindede sønderjyder, der kæmpede på tysk side mod deres
vilje samt danske emigranter, der kæmpede mod Tyskland er mindet.
De fire store relieffer symboliserer fra venstre:
Udmarchen - Krigen - Feden og Hjemkomsten
Teksten er forfattet af statsminister J.C. Christensen (1856-1930).
Midlerne til mindesmærkets opførelse er indsmalet ved frivillige bidrag
fra danske verden over.
Billedhugger: Axel Poulsen Arkitekt: Axel Ekberg
Indviet: 1. juli 1934
AARHUS KOMMUNE
____________________________________________________________________________________________________
1. Hans Christian Konstmann, født d. 18/8-1888 i Borg. Var landmand i Drengsted og faldt d. 25/10-1914 i kamp ved Mangelaare, Belgien, med rang som "wehrmann".
_____________________________________________________________________________________________________
2. Laust Brodersen Stavener var født i Drengsted i 21/9-1888 og boede i Lovrup da han faldt. Han var søn af Gårdmand i Drengsted Lorentz Peter Stavener og hustru Anne Thomine Hansen.
Han var Fuselier og faldt i Bagny i Frankrig d. 9/9-1914.
Mindetavle i Døstrup kirke og i Braine samt Marselisborg Mindepark, Århus.
Mindetavlen i Marselisborg Mindepark (2015):
_____________________________________________________________________________________________________
3. Steffen Johannsen Knudsen var født i Drengsted 29/11-1895 og havde bopæl i Avnbøl, Ullerup sogn da han døde. Han var søn af Skræder Knud Johannsen Knudsen og hustru Sine Christensen i Drengsted.
Han var Gefreiter i infanteriet og faldt i Miramount-Somme d. 4/2-1917. Ifølge mindesten på Døstrup kirkegård døde han i England, hvilket også fremgår af mindetavlen i Marselisborg Mindepark, se foto af tavlen nedenfor.
Mindetavle i Døstrup kirke og Braine samt i Marselisborg Mindepark, Århus.
Mindetavlen i Marselisborg Mindepark (2015):
______________________________________________________________________________________________________
4. Hans Peter Petersen var født i Drengsted d. 6/5-1896 og havde bopæl i Drengsted da han døde. Han var søn af gårdmand i Drengsted Peter Lorenzen Jensen Petersen og hustru Hedevig Hansine Gertrud Carstensen. Han storebror til Andreas Andersen Pedersen, der i 1921 overtog kommunens største gård på Drengstedvej 15, Matr. nr. 13 efter sine forældre.
Han var musketier i infanteriet og faldt i Frankrig ved Cerny-en-Laonnois d. 20/4-1917.
Mindetavle i Døstrup kirke og Braine.
Andreas Andersen Pedersen var også selv tvangsindkaldt som tysk værnepligtig og blev skudsåret. Han bar den ud-opererede kugle i pungen.
5. Johann Buchsenschues var født i Benz, Bergen Rügen i 1887 og havde bopæl i Drengsted da han døde.
Han var Landstürmmann i infanteriet og faldt i Frankrig, hvor han senere døde på feltlazaret 32 d. 11/5-1917.
Ifølge mindetavle i Døstrup faldt han i Yser.
Mindetavle i Døstrup kirke, og mindetavle i Braine.
6. Hans Michael Hansen ,født d. 27/2-1891 i Skast. Han var storebror til Jensine Andrea Dixen f. Hansen, som gift med Jens Jensen Dixen og bosatte sig i Drengsted i 1928 på ejendommen Drengstedvej 3, Matr. nr. 26.
Han var musketier i Reserveinfanteriet, blev hårdt såret og døde d. 16/5-1918 på ”Reserwe Feldlazarett 12” i Frankrig – et sted i Braine.
7. Martin Madsen Davidsen, f. 08/11-1881 i Borg, wehrmann, blev hårdt såret og indbragt til feldlazarett 83, døde og begravet den 4/11-1917 på den militære kirkegård i Kortryck. Han var onkel til Leonhard Davidsen, som bror til faderen Niels Davidsen.
8. Peter Christian Davidsen, f. 23/51895 i Brede, musketier/riffelskytter, død 18/51918 - nærmere ?? Han var også onkel til Leonhard Davidsen, som bror til faderen Niels Davidsen.
Faldne fra Døstrup sogn
Kilde: Dansk Demografisk Database.
Fornavn: Laust BrodersenEfternavn: Stavener
Alder ved død: 25Regimentnr: 86Type: FüsilierBataljon:
Kompagni: 8 Andet: Militær rang: Füsilier
Bopæl: Lovrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 21-09-1888 Fødested: Drengsted Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Bargny Død i landet: Frankrig Død dato: 09-09-1914 Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1914-006
Fornavn: Hans PeterEfternavn: Petersen
Alder ved død: 21Regimentnr: 92Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 7 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Drengsted Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 06-05-1896 Fødested: Drengsted Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Cerny - en - Laonnois Død i landet: Død dato: 20-04-1917 Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine:Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1917-017
Fornavn: JohannesEfternavn: Petersen
Alder ved død: Regimentnr: 98Type: InfanteriBataljon:
Kompagni: 3 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Bopælssogn:
Fødselsdato: 29-08-1897 Fødested: Vinum Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Død i landet: Død dato: 08-09-1918 Dødsårsag: SavnetIndtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. Konfirmeret 1912 i Skærbæk KB. Dødsdato ifølge Skærbæk mindetavle. Savnet siden 20-07-1918 bei La Poterie. Mindested: Skærbæk kirke, mindetavle Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: A-IE Kildegruppe: , År og nr for indførslen: E-00084
Fornavn: Jens AlfredEfternavn: Lassen
Alder ved død: Regimentnr: Type: Bataljon:
Kompagni: Andet: Militær rang:
Bopæl: Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 27-03-1893 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Loretto Død i landet: Død dato: 23-05-1916 Dødsårsag:Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: MS Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen:
Fornavn: Mads ChristianEfternavn: Brandt
Alder ved død: 23Regimentnr: 203Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 12 Andet: Militær rang: Füsilier
Bopæl: Kløjing Bopælssogn: Nørre Løgum
Fødselsdato: 06-03-1892 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Zosin Død i landet: Død dato: 21-07-1915 Dødsårsag:faldet Indtasters bemærkninger: På Nørre Løgum mindetavle er navnet ”Christian Brandt”. Død indført i Nørre Løgum KB, da der afholdtes mindegudstjeneste. Mindested: Nørre Løgum kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine:Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Løgumkloster Flække, T År og nr for indførslen: 1915-134
Fornavn: AntonEfternavn: Brandt
Alder ved død: 20Regimentnr: 116Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 8 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Kløjing Bopælssogn: Nørre Løgum
Fødselsdato: 01-10-1895 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Montmedy Død i landet: Frankrig Død dato: 04-05-1916 Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Død indført i Nørre Løgum KB, da der afholdtes mindegudstjeneste. Mindested: Nørre Løgum kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Løgumkloster Flække, T År og nr for indførslen: 1916-027
Fornavn: ChristianEfternavn: Jensen
Alder ved død: Regimentnr: 42Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: Andet: Militær rang:
Bopæl: Kløjing Bopælssogn: Nørre Løgum
Fødselsdato: 18-02-1895 Fødested: Overby Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Brzeziny Død i landet: Død dato: 17-08-1915 Dødsårsag:Savnet Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. Indført i Nørre Løgum KB i 1919 på en liste over soldater, fra hvem intet livstegn er kommet i 2 år. Mindested: Nørre Løgum kirke, mindetavle Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: KB-D Kildegruppe: Nr. Løgum, T År og nr for indførslen: 1919-056
Fornavn: ChristianEfternavn: Petersen
Alder ved død: 21Regimentnr: 76Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 2 Andet: Militær rang: Gefreiter
Bopæl: Døstrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 04-01-1897 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Ressons Død i landet: Død dato: 12-06-1918 Dødsårsag:Indtasters bemærkninger: Død ”durch A.G. in Rücken”. Ifølge Marselisborg død i Noyon Mindested: Døstrup kirke, mindetavleMarselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1918-011
Fornavn: Ludvig JohannsenEfternavn: Winther
Alder ved død: 30Regimentnr: 86Type: FüsilierBataljon:
Kompagni: 10 Andet: Militær rang: Landwehrmann
Bopæl: Vollum Bopælssogn: Brede
Fødselsdato: 15-02-1884 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Dreslincourt Død i landet: Død dato: 14-12-1914Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB – døbt ”Johansen” til mellemnavn. Dødssted ifølge Marselisborg. Militærenhed ifølge ansøgning i Invalidenævnets Efterladtesager, sag E-00124. Mindested: Brede sogns kirkegård & Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: KB-D Kildegruppe: Brede, T År og nr for indførslen: 1914-002
Fornavn: Fedder MathiesenEfternavn: Aabling
Alder ved død: 29Regimentnr: 90Type: FüsilierBataljon:
Kompagni: 3 Andet: Militær rang: Landsturmmann
Bopæl: Døstrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 22-10-1887 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Gavrelle Død i landet: Død dato: 25-04-1917Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Dødssted ifølge mindetavle, Døstrup er Arras. Mindested: Døstrup kirke, mindetavleMarselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1917-012
Fornavn: Hans MøllerEfternavn: Aabling
Alder ved død: 37Regimentnr: 60Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 9 Andet: Militær rang: Landsturmmann
Bopæl: Skærbæk Bopælssogn: Skærbæk
Fødselsdato: 09-02-1880 Fødested: Vinum Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Boiry Død i landet: Frankrig Død dato: 03-05-1917Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Ifølge mindeblad på Landsarkivet, Aabenraa, såret og død ved Arras. Mindested: Skærbæk kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: LAA Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Skærbæk, T År og nr for indførslen: 1917-050
Fornavn: Steffen JohannsenEfternavn: Knudsen
Alder ved død: 21Regimentnr: 31Type: InfanterieBataljon: 1
Kompagni: 3 Andet: Militær rang: Gefreiter
Bopæl: Avnbøl Bopælssogn: Ullerup
Fødselsdato: 29-11-1895 Fødested: Drengsted Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Miraumont, Somme Død i landet: Frankrig Død dato:04-02-1917 Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB – døbt ”Johansen” til mellemnavn. Ifølge Døstrup mindetavle død i England. Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Ullerup, S År og nr for indførslen: 1920-011
Fornavn: Knud PeterEfternavn: Thomsen
Alder ved død: 21Regimentnr: 91Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 8 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Bovlundmark Bopælssogn: Agerskov
Fødselsdato: 23-03-1895 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Saluvre Død i landet: Rusland Død dato: 02-07-1916Dødsårsag: Falden Indtasters bemærkninger: Dødsdato ifølge DBR. Død indført bagerst i Agerskov KB. Mindested: Agerskov kirke, mindetavle Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Agerskov, H År og nr for indførslen: 1916-032
Fornavn: MathiasEfternavn: Hansen
Alder ved død: 28Regimentnr: 97Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 1 Andet: Militær rang: Landsturmmann
Bopæl: Normsted Bopælssogn: Brøns
Fødselsdato: 16-07-1890 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Villers-Bretonneux Død i landet: Frankrig Død dato:01-07-1918 Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Død indført i Brøns KB, da der afholdtes mindegudstjeneste den 9. august 1918. Ifølge mindetavle i Døstrup kirke & Marselisborg død i Proyart. Mindested: Brøns - mindesten rejst af sognet & Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: LAA Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Skærbæk, T År og nr for indførslen: 1918-037
Fornavn: JohannesEfternavn: Hansen
Alder ved død: 20Regimentnr: 86Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 11 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Døstrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 07-01-1896 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Simonstadt, Berlin Død i landet: Død dato: 20-10-1916 Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Såret ved Somme 03-09-1916 og overført til Lazaret i Berlin. Død indført i Døstrup KB, da han blev begravet der. Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1916-014
Fornavn: Georg WilhelmEfternavn: Bogdahn
Alder ved død: 26Regimentnr: 84Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 6 Andet: Militær rang: Reservist
Bopæl: Bopælssogn: Rejsby
Fødselsdato: 23-12-1888 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Hartmannsweilerkopf Død i landet: Død dato: 21-01-1915 Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. I Rejsby KB står de faldne i et særligt afsnit. Om den faldne står bl.a.: ”Kammeraden meinen, dass er nicht gefallen ist. Seine Leiche ist jedenfalls nicht gefunden worden”. Nævnt på Rejsby mindesten som ”Vilhelm Bogdahn”. Mindested: Rejsby sogns kirkegård Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine:Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: KB-D Kildegruppe: Rejsby, T År og nr for indførslen: 1915-003
Fornavn: Hans ChristianEfternavn: Bomberg
Alder ved død: 31Regimentnr: 86Type: Reserve-InfanterieBataljon:
Kompagni: 8 Andet: Militær rang: Wehrmann
Bopæl: Sønderborg Bopælssogn: Sønderborg
Fødselsdato: 20-03-1883 Fødested: Vinum Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Lassigny Død i landet: Frankrig Død dato: 12-01-1915Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB – døbt ”Hans Christensen Bomberg”. Gift med Anna Nilsson, Sønderborg Død indført i Sønderborg KB på liste over faldne 1915. Mindested: Sønderborg, Skt. Marie kirke, mindesten & Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: MSS Foto på MSS: MSS
Kilde: DBR Kildegruppe: Sønderborg, S År og nr for indførslen: 1915-062
Fornavn: ChristianEfternavn: Jepsen
Alder ved død: 37Regimentnr: 81Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 11 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Gånsager Bopælssogn: Vodder
Fødselsdato: 01-09-1879 Fødested: Vinum Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Raucourt Død i landet: Død dato: 20-09-1916 Dødsårsag:Faldet Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. Dødssted ifølge Marselisborg Bapaume. Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: LAA Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Skærbæk, T År og nr for indførslen: 1916-066
Fornavn: MartinEfternavn: Møller
Alder ved død: 33Regimentnr: 86Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 2 Andet: Militær rang: Wehrmann
Bopæl: Rurup Bopælssogn: Branderup
Fødselsdato: 27-11-1882 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Pozieres Død i landet: Frankrig Død dato: 25-07-1916Dødsårsag: faldet Indtasters bemærkninger: Mindested: Branderup kirke, mindetavle & Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg:Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Toftlund, H År og nr for indførslen: 1916-042
Fornavn: Anders ChristianEfternavn: Jensen
Alder ved død: 24Regimentnr: 33Type: artilleriBataljon:
Kompagni: Andet: Militær rang: Kanonier
Bopæl: Døstrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 11-11-1890 Fødested: Døstrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Argonnerwald Død i landet: Frankrig Død dato: 15-10-1914 Dødsårsag: Faldet Indtasters bemærkninger: Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1915-013
Fornavn: PeterEfternavn: Møller
Alder ved død: 22Regimentnr: 116Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 8 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Lovrup Bopælssogn: Døstrup
Fødselsdato: 19-07-1895 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Buclare Død i landet: Død dato: 29-12-1917 Dødsårsag:Faldet Indtasters bemærkninger: Ifølge Marselisborg død i Bukarest Mindested: Døstrup kirke, mindetavle Marselisborg: MarselisborgOpført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Døstrup, T År og nr for indførslen: 1918-003
Fornavn: JensEfternavn: Matzen
Alder ved død: 37Regimentnr: 117Type: Sanitäts-Bataljon:
Kompagni: Andet: Militær rang: Krankenträger
Bopæl: Nørre Løgum Bopælssogn: Nørre Løgum
Fødselsdato: 05-02-1878 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Souchez Død i landet: Frankrig Død dato: 25-05-1915Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: Død indført i Nørre Løgum KB, da der afholdtes mindegudstjeneste. Ifølge kirkebog faldet i ”Lens”, Frankrig. Mindested: Nørre Løgum kirke, mindetavle Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Løgumkloster Flække, T År og nr for indførslen: 1918-016
Fornavn: HeinrichEfternavn: Meyhoff
Alder ved død: 22Regimentnr: 426Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: Andet: Militær rang: Unteroffizier
Bopæl: Barsbøl Bopælssogn: Skærbæk
Fødselsdato: 27-02-1896 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Nouart Død i landet: Død dato: 29-10-1918 Dødsårsag:Faldet Indtasters bemærkninger: Mindested: Skærbæk kirke, mindetavle Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Skærbæk, T År og nr for indførslen: 1919-010
Fornavn: JohannEfternavn: Friederichsen
Alder ved død: 23Regimentnr: 86Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 6 Andet: Militær rang: Füsilier
Bopæl: Normsted Bopælssogn: Brøns
Fødselsdato: 29-10-1891 Fødested: Vinum Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Autreches Død i landet: Frankrig Død dato: 20-09-1914Dødsårsag: Indtasters bemærkninger: På Vodder mindetavle staves efternavnet ”Frederiksen”. Mindested: Vodder kirke, mindetavleMarselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: LAA Foto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Skærbæk, T År og nr for indførslen: 1915-009
Fornavn: Hans PeterEfternavn: Nissen
Alder ved død: Regimentnr: 166Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 14 Andet: Militær rang: Menig
Bopæl: Laurup Bopælssogn:
Fødselsdato: 24-11-1881 Fødested: Overby Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Skærbæk Død i landet: Død dato: 04-10-1920Dødsårsag: Lungetuberkulose og hjert Indtasters bemærkninger: Ifølge lægeattest død af Lungetuberkulose og hjertefejl, som anerkendes som ”en ved Militærtjenesten hidförd Lidelse. Han var i Lautrup som Vagtmand fra Juni 1918 indtil 1919 og lidt allerede dengang af Gigt”. Mindested: Marselisborg: Opført på mindetavle i Braine: Mindeblad på LAA eller MSS: Foto på MSS:
Kilde: A-IE Kildegruppe: , År og nr for indførslen: E-00189
Fornavn: Niels KnudsenEfternavn: Hedemark
Alder ved død: 25Regimentnr: 163Type: InfanterieBataljon:
Kompagni: 12 Andet: Militær rang: Musketier
Bopæl: Råhede Bopælssogn: Hviding
Fødselsdato: 21-04-1891 Fødested: Lovrup Fødesogn: Døstrup Stedet for dødsfald: Hulluch Død i landet: Død dato: 27-09-1916 Dødsårsag:Faldet Indtasters bemærkninger: Dåb fundet i Døstrup KB. Anden fødselsdato på Hviding mindesten. Død indført i Hviding KB.Mindested: Hviding sogns kirkegård Marselisborg: Marselisborg Opført på mindetavle i Braine: Braine 2013 Mindeblad på LAA eller MSS: LAAFoto på MSS:
Kilde: DBR Kildegruppe: Rejsby, T År og nr for indførslen: 1916-014
Mindetavle i Marselisborg
Link: Mindetavle i Marselisborg ved Århus for de faldne under 1. Verdenskrig
To sønderjyder fortæller om krigens helvede
Hør Jacob Kronika og Jørgen Philipsen fortælle om optimismen op til Første verdenskrig og det levende helvede i skyttegravene i videoe-linket nedenfor.
Links til information om 1. Verdenskrig
På nettet findes flere interessante artikler om 1. Verdenskrig. Her er samlet nogle links, som der bare skal klikkes på.
Link: http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/krigen-i-1864/
Link: http://denstorekrig1914-1918.dk/soenderjyder-k-aa/petersen-johann-1890-1914/
Link: http://denstorekrig1914-1918.dk/soenderjyder-k-aa/oldenburg-johannes-marius-1890-1914/
Link: Mindetavle i Marselisborg ved Århus for de faldne under 1. Verdenskrig