Indledning

schmidt cornelius fotoCornelius Schmidt er nærmest en ikon for samling af byhistoriske oplysninger. Nok den eneste i landsbyen, som havde blik for, hvor vigtigt også lokalhistorie var for fremtiden. Han var også den, som sørgede for, at det gamle arkiv med dokumenter fra tiden underpreussisk styre - 1864-1920, hvor Drengsted var en selvstændig landkommune, blev fremsendt til Statens Arkiv i Aabenraa, og som i stort omfang har været grundlæggende for mange oplysninger på denne hjemmeside. Så jeg sender ham tit en venlig tanke.

Videre deltog han aktiv i alt hvad der rørte sig i omkring landsbyen. Bl.a. den store stenalderudgravning i 1950'erne på Johannes Bruuns jorde, og videre aktivt omkring - ja alt - kun fantasien  sætter grænser - herunder vigtige forskellig foreningsaktiviteter.

Det kan du læse meget mere om under "Runde dag og guldbryllup" og "Mindeord" efter hans død som 80-årig.Han blev også indkaldt og deltog under 1. Verdenskrig, hvorfra han vendte hjem som krigsskadet - såret i hånden.

Foto fra ca. 1925 af Cornelius Schmidts gård.

 

Guldbryllup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindeord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Håndtegnet gl. bykort

Et ganske interessant stykke arbejde fra Cornelius Schmidts hånd (jeg har sat adresse ind på gårde, som jeg umiddelbart kan genkende placeringen af).

Bemærk - tegningen indeholder flere historiske oplysninger - bl.a. byggeår for enkelte ejendomme og ikke midst vejføringer, som var anderledes end i dag. Blev vist gennemført som nu i forbindelse med asfaltering først i l950'erne af "hovedvejen".

Videre kan det ses, at flere ejendomme imellemtiden er forsvundet helt.

Ja - så har han også angivet med forskellig udførelse af tegninger af gårdene at markere, hvilke godser de hørte under frem til enevældet ophørte i 1848, hvor gårde havde været stavnsbundet under enevældig monark/konge ved indførelse 1733. Den tid er det ikke meget godt at sige om.

Læs mere på Nationalmuseet - Historisk Viden

kort haandtegning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3-års krigen 1848-1950

 Igen et eksempel på Cornelius Schmidts notater. Denne gang om lokal indsamling til den danske hær under 3-års krigen l848-1850 mod preusserne. Side 4 mangler, men den dukker nok op en dag. Det går heller ikke ud over helheds indtrykket. Dermed har Cornelius igen givet noget vigtigt til lokalhistoren. Det varmer hjertet rigtig meget på en sønderjyde. 

Vi du vide mere så link til Danmarkshistorien online.

You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.

 

Poesibog 1904

Poesibogen var en ret uventet "gave" for mig. Jeg synes det er ret meget interessant læsning ved, at man bl.a. på denne måde særligt kan få indblik i den flotte håndskrift, som de fleste havde. Kun få havde en "penneføre". Viser også at skolegangen da nok ikke var så ringe endda. 

Dernæst også, hvem der var hans jævnaldrende, hvoraf flere ellers ikke ville kunne findes, da oplysninger under preussisk styre 1864-1920 ikke sådan bare lige er tilgængelige - bl.a. ingen publicerede folketællinger fra den periode.

Man kan kun være lidt imponeret over disse unge mennesker. 

  You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.

Kvitt. af 1945 fra Landsarkiv

Kvitteringsskrivelse af 6-1-1945 fra Landsarkivet i Aabenraa, hvorefter Cornelius Schmidt takkes for at have indsendt omfattende dokumentet vedr. Drengsted landkommune under preussisk styre 1864-1920, var egentligt starten på alt omkring "Drengsted Landkommune". Da emnet herefter blev gennemgået nærmere fremkom ufattelige mange oplysninger, som jeg intet havde hørt om til trods, at min mors far Andreas Nielsen Nørregaard havde været Drengsted landkommunens sidste forstander.

Tænk - hvis Cornelius ikke havde haft denne særlig interesse for landbyens og egnens historie og givet med klar bevidsthed om betydningen fremefter, ja - så havde vi fra/i landbyen og egnen ikke fået del i den historie, som han har medvirket til. Så stor tak til Cornelius - for uden ham var det meste af denne historie ikke været synligt på vores niveau.

You don't have a pdf plugin, but you can download the pdf file.

Cornelius og Maries børn

Cornelius og Marie Schmidt's børn. Bagest datteren Ida Katrine Marie Schmidt, f. 30. sept. 1923, og forrest fra venstre ældste søn Hans Nielsen Schmidt, f. 3. aug. 1919, derefter yngste søn Carl Evaldsen Schmidt, f. 24. maj 1925 og sidst Boy Carlsen Schmidt, f. 13. marts 1921.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soldaterfoto 1. verdenskrig

Kender ikke nærmere til hans liv som soldat. Tror det er soldaten nr. 4 fra venstre.